Ronald McDonaldin mestaus (Fi)

Vuonna 2012 ryhmä taiteilijoita tekeytyi huoltomiehiksi ja sai haltuunsa pikaruokapaikassa olleen Ronald McDonald -patsaan. Ryhmä teki kaappauksesta videon, jossa se vaati pikaruokaketjua ryhtymään kanssaan ruuan eettisyyttä koskevaan dialogiin. Videolla kolme naamioitunutta miestä uhkasi mestaavansa Ronaldin, mikäli ravintoketju ei suostu kaappaajien vaatimuksiin. Ryhmää johti taiteilija Jani Leinonen.

– McDonald’sin piti vastata kahdeksaan aika neutraaliin kysymykseen ruoan alkuperästä ja etiikasta, eihän siinä mitään lunnaita vaadittu. Kun vastauksia ei kuulunut, lähti Ronaldilta sitten pää.

Leinonen kertoi myöhemmin Ylen haastattelussa.

Maailman suurin hampurilaisketju vastasi, ettei se neuvottele rikollisten kanssa. Ryhmä toteutti uhkauksensa. Netissä julkaisemallaan videolla näytetään miten patsaan kaula katkeaa giljotiinissa. Ryhmä kutsui tuhoamista teloitukseksi, ja siitä kuvattu video sai suuren suosion internetissä. Ronald McDonaldin kaappaustarina uutisoitiin ympäri maailmaa.

Päänsä menettänyt patsas oli kipsivalos. Taideryhmä oli tehnyt sen alkuperäisestä patsaasta. Alkuperäinen patsas ei vahingoittunut teon aikana. Ravintola sai patsaan vahingoittumattomana takaisin.

Ravintolaketju teki tapahtumista tutkintapyynnön. Poliisi pidätti Leinosen ja teki kotietsinnän hänen työhuoneelleen. Syyttäjä syytti henkilöitä petoksesta ja väärennöksestä. Ryhmä oli saanut patsaan haltuunsa erehdyttämällä ravintolahenkilökuntaa. Leinonen oli väärentänyt asiakirjan, jolla nukke haettiin ”huoltoon”.

Käräjäoikeus tuomitsi pellepatsaan vieneelle kolmelle helsinkiläismiehelle kullekin 60 päiväsakkoa. Maksettavaa tästä tuli heille reilut kaksi tuhatta euroa.

Jutussa on huomattava, että tekijöitä ei syytetty tekijänoikeusrikoksesta. Ryhmä teki kappaleen tekijänoikeuden suojaamasta patsaasta. Sen sijaan teko täytti petoksen tunnusmerkit:

”Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Leinonen on töissään myös myöhemmin käyttänyt McDonaldsin tavaramerkkejä ja muotokieltä inspiraationa.

Kuvat Jani Leinosen luvalla.

 


Tämä kirjoitus on osa sivustoa, joka käsittelee parodian tekijänoikeuskysymyksiä. Sivuston on tuottanut Turre Legal – lakiasiaintoimisto, joka on erikoisalueena on tekijänoikeus.